Kaksikielinen sarjakuvafestivaali tuo kaupunkiin työpajoja, näyttelyitä ja sarjakuvan kansainvälisen myyntitapahtuman. Tämän vuoden teemana on sukupolvet.
Festivaalin taiteellinen johtaja Emmi Valve, miten Å-fest sai alkunsa?
– Idea syntyi Helsingin sarjakuvafestivaalilla syksyllä 2014. Minä lupasin järjestää sarjakuvatapahtuman Porvooseen, kollegat lupasivat vuokrata bussin ja tulla paikan päälle. Ensimmäinen Å-fest tehtiinkin nyrkkipajameiningillä ja kolikkobudjetilla. Oli silti alusta saakka selvää, että tehdään tosissaan, joka vuosi isompana ja ammattimaisempana.
Selvää oli myös, että tapahtumaa kantaa tasa-arvo ja kansainvälisyys.
– Å-festin tavoitteena on madaltaa sarjakuvaan tutustumisen kynnystä ja avartaa käsityksiä sarjakuvasta kansainvälisestikin arvostettuna kulttuurin muotona. Pyrimme luomaan mukavaa ja välitöntä yhdessäolon ilmapiiriä, jossa kaikilla on hyvä olla, Valve kuvailee.
Kansainvälistä, kantaaottavaa ohjelmaa nähdään tänäkin vuonna runsaasti.
– Sukupolvet-teeman mukaisesti olemme kutsuneet vieraaksemme kaksi vanhempaa ja yhden nuoremman artistin, joiden näyttelyt pystytetään Taidetehtaan taidehalliin sekä Kulma-Galleriaan.
Monipuolisena taiteilijana tunnetun Aulikki Oksasen kuvitukset on koottu näyttelyksi, katsaukseksi hänen 1960-luvun ennakkoluutottomaan kuvalliseen ilmaisuunsa. Oksanen esiintyy myös festivaalipäivän aikana sekä festivaaliklubilla Vanha 1 -2-3:ssa.
Kotimaisena nuorena kutsutaiteilijana nähdään sarjakuvabloggaaja Jiipu Uusitalo. Uusitalon Kulma-gallerian näyttelyn lisäksi modernin sarjakuvan tulevaisuutta festivaaliohjelmassa avaa mm. verkkosarjakuvaa käsittelevä paneeli sekä sarjakuvien digitaalisia oikeuksia käsittelevä tietoisku.
Kansainvälisiksi kutsuvieraiksi saapuvat virolainen taiteilijapariskunta Priit ja Olga Pärn. Vahvana vaikuttajana tunnettu Priit Pärn opettaa nykyisin vaimonsa Olgan kanssa animaatiota Viron taideakatemiassa. Heidän lyhytelokuviansa on nähtävillä Taidetehtaalla sekä iltaklubilla. Priit Pärnin kuvituksia on esillä näyttelyssä Taidetehtaalla.
Festivaalilla nähdään myös ajankohtainen, kantaaottava chileläis-ruotsalainen sarjakuvataiteilija Amalia Alvarez. Hän on tuottanut sarjakuvateoksia mm. paperittomista ja prostituoiduista naisista. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti rasismia ja seksuaalista häirintää vastaan.
Alvarezin antirasisitisista zineistä koottu näyttely on nähtävillä Porvoon kirjastossa. Festivaalipäivänä kuullaan Alvarezin artist talk.
Festivaalin yhteydessä järjestetään myös smÅ-fest, pienten satelliittinäyttelyiden sarja joka levittäytyy ympäri Porvoon kaupunkia. Näyttelyt aukeavat festivaaliviikolla kahvila Gamle Stefansin, askartelu- ja taidetarvikeliike Paperipilven ja tatuointistudio Electric Wonderlandin ikkunoissa.
Entisen Söderströmin kirjakaupan kiinteistöön Mannerheiminkadulle avautuu ikkunanäyttely mm. Riitta Oittisen, Roope Erosen, Anssi ja Harri “Wallu” Vaalion teoksista.
Monipuolinen taideohjelma on avoin kaikille, mutta ei aina sovellu lapsille. Lapsillekin on kuitenkin luvassa ohjelmaa.
– Alussa saimme palautetta siitä, että esillä oli jonkun mielestä lapsille sopimatonta materiaalia. Nyt pyrimme jo perusilmeellämme viestimään, että olemme kaikille suunnattu, avoin taidetapahtuma.
Tänäkin vuonna kollegat saapuvat Porvooseen festivaalin omalla bussikuljetuksella.
– Olemme jälleen onnistuneet kokoamaan kunnianhimoisen ja monipuolisen ohjelman, joka nostaa tapahtuman uudelle tasolle. Upeita taiteilijoita eri sukupolvilta kohtaa yleisön helmikuisessa Porvoossa tavalla, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.
Tapahtuman lisätiedot
Å-festin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ohjelmaa on koko perheelle, sarjakuvaharrastajille sekä ammattilaisille. Päätapahtuma pidetään lauantaina 10. helmikuuta kello 10-17 Porvoon Taidetehtaalla. Näyttelyt avautuvat 9. helmikuuta ja jatkuvat 4. maaliskuuta saakka.
Verkkosivut: 2018.a-fest.fi
Facebook: www.facebook.com/afestporvoo
Tapahtuman järjestää: Porvoon sarjakuvayhdistys ry.
Mikä on Porvoon sarjakuvafestivaali Å-fest? from Å-fest on Vimeo.
Kuvat: Ville Sivonen