Tänä vuonna vietämme YK:n osuustoiminnan vuotta. Teemavuoden tavoitteena on lisätä tietoisuutta osuuskunnista ja niiden roolista yhteistä hyvinvointia lisäävinä talouden toimijoina. Ja kyllähän sitä tietoutta tarvitaan – osuustoiminnan mahdollisuuksia ei tunneta! Ei edes Suomessa, joka on kansainvälisesti osuustoiminnan kärkimaita: osuuskuntajätit S-ryhmä, OP-ryhmä ja Valio ovat tavalla tai toisella mukana melkein jokaisen suomalaisen elämässä. Näiden lisäksi meillä on reilu 1 300 pienempää osuuskuntaa, jotka ovat usein paikallisia tai vahvasti ammatillisia työosuuskuntia. Osuustoiminnassa on monia mahdollisuuksia: esimerkiksi työosuuskunta, kuten Lilith, tarjoaa jäsenilleen kevyen ja yhteisöllisen tavan harjoittaa omaa ammattia ilman yrittämisen riskejä.
Ammatillisena työosuuskuntana Lilith on sitoutunut tuottamaan jäsenilleen, eli omistajatyöntekijöilleen, etuja ja palveluita työn tueksi. Lilithin malli yhdistää itsenäisyyden ja yhteisön tuen tavalla, johon vain osuuskunta pystyy.
Osuuskunnat ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan
Osuustoiminnalla on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäiset osuuskunnat perustettiin jo 1800-luvun lopulla. Ne syntyivät tarpeeseen jakaa riskejä, turvata toimeentuloa ja vahvistaa paikallista elinvoimaa. Osuuskunta ei ole vain liiketoimintamuoto, vaan toimintaa ohjaavat vahvasti arvot. Liiketoiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa sijoittajille, vaan hyötyä jäsenilleen. Siksi väitänkin, että näinä tuulisina aikoina osuuskunnan idea on enemmän kuin ajankohtainen!

Hippihommia vai oikeaa liiketoimintaa?
Osuuskunnat ovat vahvasti arvopohjaisia yrityksiä. Niiden toiminnan kulmakivenä ovat osuustoiminnan arvot. Arvopohjaisuudesta puhuminen johtaa monilla ajatukset jonkinlaiseen maailmanparannukseen, jolla ei ole mitään tekemistä “oikean” liiketoiminnan kanssa. Mutta miten mikään yritys voisi toimia menestyksekkäästi ilman osuustoiminnan arvoja: demokratiaa, oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja solidaarisuutta – tai rehellisyyttä, avoimuutta ja yhteiskunnallista vastuuta? Nämä kaikki kytkeytyvät vastuullisuuteen, joka on nykyaikaisen ja kestävän liiketoiminnan ytimessä. Siinä missä osuuskunnat ovat toteuttaneet vastuullisuutta vuosikymmeniä, ovat “perinteiset” yritykset vasta heräämässä uuteen todellisuuteen, jonka ajurina on jatkuva muutos.
Työosuuskunta – uhka vai mahdollisuus?
Oman alansa ammattilainen on harvoin ammattilainen yrittämisessä, vaikka monet siihenkin pestiin päätyvät. Jos palkkatyötä ei omalla alalla ole – oli syynä sitten rakenteet, suhdanteet tai oma halu – ei yrittäminen ole ainoa mahdollisuus oman ammatin harjoittamiseen. Työosuuskunta voi tarjota kodin itsenäiselle ammattilaiselle, joka kaipaa turvaa, vapautta ja yhteisöä.
Työosuuskunnassa jäsenellä on mahdollisuus työskennellä itsenäisesti ilman omaa yritystä. Osuuskunta hoitaa jäsenen työn laskutuksen, hallinnoinnin ja tietysti myös palkan maksun (ylettömät YEL-maksut eivät ole osuuskuntalaisten huolia!). Samalla osuuskunta tarjoaa työyhteisön, vertaistukea ja joustavan mahdollisuuden yhteistyöhön muiden jäsenten kanssa. Osuuskunnassa jäsen on myös omistaja ja pääsee vaikuttamaan osuuskunnan toimintaan.
Lilith – ammatillinen yhteisö ja alusta
Lilithissä yhdistyy luontevasti kaikki luovat alat. Olemme moninainen ja moniääninen yhteisö yhteisen sateenvarjon alla. Monet jäsenet ovat helpottuneita siitä, ettei tarvitse hoitaa ammatinharjoittamisen tylsää puolta lainkaan: laskutuksia, kirjanpitoa, työn hallinnointia. Sen Lilith tarjoaa jäsenpalveluna. Osuuskunnan menestyminen on tietenkin kiinni jäsenten menestyksestä, joten palveluihin kuuluu myös jäsenkoulutuksia ja -tapaamisia.
Vaikka meitä onkin jo reilu 500, Lilithissä jokainen jäsen kohdataan yksilönä. Apua saa kaikkiin ammatillisiin asioihin – oli kyse sitten työtilan vuokrauksesta tai verkkokaupan perustamisesta. Me olemme myös yhteisö, joka pystyy vastaamaan nykyajan haasteisiin – kuten työn epävarmuuteen, eriarvoisuuteen ja merkityksettömyyden tunteeseen.
Voisiko osuuskunta olla sinun uusi, ammatillinen kotisi? Ota yhteyttä!